Din aprilie, in Comunitatea Madrid sunt 170.357 de romani (17% din totalul strainilor inregistrati). Pentru prima data, ei constituie nationalitatea cea mai bine reprezentata in aceasta regiune. In 2001, erau doar 13. 961. Cotidianul spaniol El Pais, preluat de Rador, scrie despre romanii din Madrid si dezvoltarea comunitatii lor.
Spania - poarta deschisa pentru romani
Romanii isi socoteau minuscula - pana acum - istorie a lor la Madrid in evenimente din secolul XX: participanti la brigazile internationale in timpul razboiului civil, dispersarea colaboratorilor nazisti dupa cel de-al doilea razboi mondial sau disidenti fata de comunism care au fixat Spania pe harta exilului. "Mici picaturi politice si culturale.
Pe atunci, asa cum a facut-o scriitorul Emil Cioran, se emigra la Paris", spune Miguel Fonda Stefanescu, presedintele Federatiei Romanilor din Spania.
"Lumea crede ca Spania este inca un loc facil pentru incepere unei vieti noi. In plus, aici sunt formate deja retelele sociale", explica Doina Fagadar, actrita si presedinta a Asociatiei Romania. "Caile spre SUA si Germania sau Franta sunt taiate. Destinatiile sunt Italia si Spania".
Fagadar, care a ajuns acum 25 de ani la Madrid, isi aminteste inca faptul ca oamenii "confundau Bucurestiul cu Budapesta" si trebuia sa se duca la biserica sa auda "vorbind pe limba mea sase sau sapte persoane".
O comunitate faramitata
Romanilor le plac in continuare zidurile bisericii. Acum sunt multi. Dar nu omogeni. Au o singura forma in comun: cea a crucii. Comunitatea romaneasca este fragmentata intre catolici, ortodocsi, adventisti si penticostali.
O diversitate religioasa care le marcheaza activitatea inca inainte de a se sui in tren, avion sau autobuz in localitatile lor de bastina (in principal Bistrita, Alexandria, Alba Iulia sau