Tonul miscarii leului il vor da tot pietele externe, dupa seismul din Marea Britanie fiind asteptate replici in Germania si chiar Franta. Marea intrebare este in acest moment "cat de mult ar trebui sa se deprecieze leul pentru a rezulta o corectie a deficitului extern", in lipsa oricarei politici proactive in acest sens, considera Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank Romania. "Conform calculelor noastre, pentru ca deprecierea sa aiba un asemenea efect ar trebui sa ajunga la cel putin 4-5 puncte procentuale, raportand cursul mediu din 2008 la media anului 2007 si tinand cont de un efect de intarziere de circa sase luni. "
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, anticipeaza in continuare o perioada de volatilitate. "Va veni si un moment de corectie a acestei deprecieri, insa depinde de sentimentul investitorilor nerezidenti speculativi fata de Romania", spune Anghel.
Nici Radu Craciun nu crede ca va urma o depreciere liniara a leului, tinand cont de inertia mare a investitorilor, care in primavara continuau sa parieze pe leu chiar cand presedintele tarii era suspendat. "Va trebui insa un flux important de stiri pozitive pentru ca sentimentul fata de leu sa redevina pozitiv", crede Craciun.
Lucian Anghel face o diferentiere intre pozitiile investitorilor speculativi, care au determinat deprecierea agresiva a leului din ultima perioada si viziunea investitorilor care au o perspectiva pe termen mai lung si care considera ca economia romaneasca este in continuare atractiva.
Anghel noteaza totusi ca ritmul deprecierii leului a fost mult mai alert decat cel in care moneda se apreciase in prima parte a anului. Cursul marcheaza acum o crestere cu 9% fata de minimul de 3,11 lei pentru un euro, atins in primele zile ale lunii iulie. Acelasi interval fusese traversat in directia opusa in patru luni, leul apreciindu-se constant din martie pa