Imaginea deplorabilă a lacului i-a lăsat muţi de uimire pe ecologiştii de la Centrul Regional de Ecologie Mulţi dintre băcăuani îşi petrec timpul liber în zona lacului Izvorul
Imaginea deplorabilă a lacului i-a lăsat muţi de uimire pe ecologiştii de la Centrul Regional de Ecologie
Mulţi dintre băcăuani îşi petrec timpul liber în zona lacului Izvorul Muntelui. O excursie de două zile şi aproximativ 20 de kilometri pe lacul Izvorul Muntelui (Bicaz) a reporterilor de la ziarul "Deşteptarea de Bacău" a arătat, încă o dată, dacă mai era nevoie, starea mediului din România. Lacul este azi o groapă de gunoi, iar nepăsarea autorităţilor se pare că nu are margini.
Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, cunoscut sub numele de lacul Bicaz, este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe râurile interioare din România. El este situat pe cursul superior al râului Bistriţa şi s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic care poartă acelaşi nume: Barajul Izvorul Muntelui. Din acest baraj se alimentează centrala hidroelectrică Bicaz-Stejaru, echipată cu şase generatoare.
Peturi adunate ajung din nou în lac
Ecologiştii de la Centrul Regional de Ecologie (CRE) sunt şocaţi de imaginea deplorabilă: "România este stat european, cu instituţii europene conduse de directori europeni, numiţi de politicieni europeni născuţi şi crescuţi în România, care o dată la patru ani jură pe Biblie că vor face totul pentru noi şi prea puţin pentru ei. Lacul este o groapă de gunoi la propriu.
Mai mult nu avem ce comenta. Dar suntem curioşi în ce măsură Garda Naţională de Mediu şi Comisariatul Regional Suceava se implică în rezolvarea problemelor de mediu de la Izvorul Muntelui. Câţi agenţi economici din zonă au fost sancţionaţi sau dacă a fost controlată Direcţia Apelor pentru modul în care este întreţinută curăţenia pe lac?
Cunoaştem ef