In ultimii ani, in Romania, schimbarile climatice au fost tot mai evidente, fiind resimtite atit in sezonul cald, cit si in sezonul rece. Cercetatorii pun toate acestea pe seama incazirii globale, printre efecte numarindu-se: cresterea temperaturilor medii, scaderea semnificativa a grosimii stratului de zapada, inregistrarea din ce in ce mai des a unor fenomene meteo distructive - furtuni puternice, inundatii, grindina, ingheturi tirzii etc.
Si sub aspectul precipitatiilor s-a constatat o scadere a cantitatilor anuale, de la an la an, inregistrindu-se o crestere a suprafetelor afectate de seceta, dar si amplificarea tendintei de aridizare si desertificare. Tot mai multe zone pot fi incadrate acum in categoria arealelor vulnerabile la seceta acuta si prelungita, grav afectate fiind sudul si sud estul Romaniei, indeosebi sudul Olteniei, Munteniei si al Moldovei, Baraganul si Dobrogea, zone in care, incepind cu anul 2000, deficitul de apa din sol a atins valori alarmante.
Una peste alta, spun cercetatorii, in Romania, pe aproximativ 6 - 7 milioane hectare, dintr-un total arabil de circa 9,5 milioane ha, solurile sint afectate, intr-un grad mai mare sau mai mic, de secete frecvente, pe perioade lungi si in ani consecutivi. Din aceasta cauza, anual, in aceste zone, fermierii inregistreaza pierderi cuprinse intre 30 si chiar 100 %. Din pacate, judetul nostru este situat exact intr-o asemenea zona. De aceea, combaterea secetei si descoperirea unor practici adaptate noilor conditii de mediu este una din prioritatile cercetatorilor din cadrul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola (SCDA) Braila. In acest sens, ei au efectuat o serie de cercetari, in urma carora au elaborat mai multe lucrari de specialitate, carti sau brosuri, pe care le-au pus la dispozitia fermierilor si specialistilor agronomi din zona.
"Seceta si agricult