Dosarul „mătuşii Tamara” în care Adrian Năstase şi Ioan Melinescu, fostul şef al Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, sunt judecaţi pentru corupţie bate pasul pe loc. Ieri, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat judecarea procesului pe motiv că fostul premier este plecat într-o vizită oficială în Israel. O altă cauză pentru care procesul s-a amânat a fost şi lipsa, din motive medicale, a apărătorului ales al lui Melinescu. Oricum, dosarul „mătuşii Tamara” va avea acelaşi parcurs ca dosarul Zambaccian, pe care avocaţii lui Adrian Năstase l-au suspendat pe motiv de neconstituţionalitate.
Fostul premier a avut câştig de cauză la Curtea Constituţională, care a arătat că cercetarea fostului prim ministru s-a făcut cu încălcarea prevederilor constituţionale. În aceste condiţii, este de aşteptat ca şi în dosarul „mătuşii Tamara” avocaţii inculpaţilor să invoce decizia Curţii Constituţionale, astfel că instanţa supremă fie va decide încetarea procesului penal, fie va restitui cauza la procurori. În acest nou dosar, fostul premier Adrian Năstase este inculpat pentru numirea lui Ioan Melinescu şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor în schimbul distrugerii unor informaţii.
Potrivit procurorilor anticorupţie, Adrian Năstase este acuzat de dare de mită, iar Ioan Melinescu, fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii. Concret, susţin anchetatorii, în noiembrie 2000, Melinescu, în acea perioadă membru al Plenului ONPCSB, l-a contactat, cu sprijinul denunţătorului şi al învinuitului Priboi Ristea, pe deputatul Adrian Năstase, căruia i-a comunicat că are în lucru o speţă având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari, într-un cont