Ofiterii de informatii au un nou statut dupa ce Senatul a adoptat ieri, in calitate de Camera decizionala, proiectul initiat de PNL, parte a pachetului de legi privind siguranta nationala.
Proiectul de lege, introdus initial in pachetul de legi privind siguranta nationala, a fost adoptat in sedinta de ieri cu 85 de voturi "pentru" si doar trei abtineri. Statutul profesional si de cariera al ofiterilor a fost initiat de un grup de parlamentari liberali si a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, in luna aprilie.
Ofiterii de informatii sunt, conform actului normativ, functionari publici cu statut special sau cadre militare in activitate. Ei vor putea utiliza, in conditii exceptionale, bunuri sau spatii publice ori private, vor putea solicita "sprijin" oricarei persoane si vor putea fi "detasati" in cadrul altor institutii publice. Potrivit proiectului, vor putea deveni ofiteri de informatii doar persoanele care nu au incalcat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, in calitate de fosti angajati sau colaboratori ai organelor de securitate. Prin statut, li se acorda insa acestora dreptul de a candida pentru functii din administratia publica, pentru un mandat de senator sau deputat si chiar pentru Presedintie. In plus, ofiterii de informatii vor avea dreptul sa desfasoare "orice fel de activitate politica", cu exceptia dreptului de vot. Ofiterii de informatii au un nou statut dupa ce Senatul a adoptat ieri, in calitate de Camera decizionala, proiectul initiat de PNL, parte a pachetului de legi privind siguranta nationala.
Proiectul de lege, introdus initial in pachetul de legi privind siguranta nationala, a fost adoptat in sedinta de ieri cu 85 de voturi "pentru" si doar trei abtineri. Statutul profesional si de cariera al ofiterilor a fost initiat de un grup de parlamentari liberali si a fost adoptat tacit de Camera Deputati