Bancile intrate in ultimii doi ani pe piata fondurilor mutuale, Banca Transilvania, Raiffeisen si Bancpost, au urcat rapid in varful ierarhiei, din punctul de vedere al activelor administrate, devansand jucatorii cu vechime precum BCR si BRD.
Peste 68% din activele fondurilor deschise de investitii erau concentrate la finele lunii august in mainile a sase banci: Banca Transilvania, Raiffeisen, EFG Eurobank, BCR, BRD-Societe Generale si Unicredit Tiriac (Pioneer). Acestea administreaza aproape 180 din totalul de 259 mil. euro al industriei.
Cota de piata a bancilor pe piata fondurilor mutuale a crescut astfel cu aproape 12% in ultimul an, de la 56% la finele lui august 2006. Principalele atuuri ale bancilor in fata administratorilor independenti sunt reteaua de distributie si apartenenta la grupuri financiare importante. Administratorii independenti contraataca cu strategii de investitii mai flexibile, care au adus in ultimul an randamente mai ridicate.
Jucatorii nou intrati pe piata au preluat conducerea in top, datorita unei strategii de promovare agresive, in timp ce vechii lideri ai pietei, BCR si SG Asset Management (BRD) au pierdut din cota de piata, confruntandu-se cu retrageri din fonduri.
Primul loc in clasamentul administratorilor de investitii dupa valoarea activelor nete este ocupat de societatea de administrare din cadrul grupului Banca Transilvania cu un total al activelor de 39,6 mil. euro si trei fonduri deschise de investitii in administrare. Pe locul doi, se situeaza Raiffeisen Asset Management, cu 39,2 mil. euro in administrare, iar locul al treilea este detinut de EFG Mutual Funds Management cu active de 29,9 mil. euro.
Locurile al patrulea si al cincilea sunt ocupate de liderii anului trecut BCR Asset Management si de SG Asset Management despartite de o diferenta de doar 30.000 de euro. "In ultimele 12