„În SUA sau în Europa, băncile sună la clienţi şi le oferă credite, pe când la noi încă se fac cozi la credite. Vom avea aceleaşi dobânzi bancare cu ţările UE când vom avea aceeaşi monedă” - Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR
Nivelul dobânzilor bancare de pe piaţa românească va ajunge la media din Uniunea Europeană (UE) în momentul în care România va adopta moneda unică europeană, potrivit consilierului guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu.
Aceasta înseamnă cel puţin încă şase ani de acum încolo în care românii vor plăti dobânzi dintre cele mai mari. "Ţinta BNR de convergenţă la moneda euro este 2013, până la 1 ianuarie 2014, într-un program de şapte ani de convergenţă, după şapte ani de aderare la UE. Vom avea aceleaşi dobânzi bancare când vom avea aceeaşi monedă", a spus Vasilescu.
Acesta a explicat că între România şi statele în care dobânzile la credite sunt mai mici există diferenţe în ceea ce priveşte nivelul concurenţei pe piaţă şi indicatorii economici. "În SUA sau în Europa, băncile sună la clienţi şi le oferă credite, pe când la noi încă se fac cozi la credite. În plus, inflaţia, chiar dacă s-a redus foarte mult în ultimii ani, este peste dublul nivelului din Europa de Vest. Sunt doi factori care explică diferenţa dintre nivelul costurilor de finanţare din România şi statele vest-europene", a mai spus Vasilescu. În prezent, diferenţa între o dobândă “europeană” şi una aplicată de o bancă din România este de cel puţin 4 procente la un credit în euro, contractat pe o perioadă de 20 ani.
Referitor la costul creditării, reprezentantul BNR a arătat că este normal ca băncile să fie prudente la acordarea de credite, recunoscând că instituţiile bancare din România acordă împrumuturi la costuri mai mari decât în alte state.
"Dacă până acum nu s-au simţit pe piaţa românească efectele crizei cre