Nicholas TaubmanFoto: Rompres
Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, alaturi de doi adepti americani ai organismelor modificate genetic (OMG) au incercat marti, in prezenta autoritatilor romane din Agricultura, sa ii convinga pe fermieri ca Uniunea Europeana duce o politica retrograda in privinta OMG si ca plantele biotehnologizate sunt la fel de sigure ca si cele conventionale.
Taubman a fost insotit, la conferinta desfasurata la Bucuresti, de profesorul Martina Newell-McGloughlin si de fermierul Curt Raasch. Cei doi merg in toata lumea sa prezinte beneficiile biotehnologiei, in calitate de expert in domeniul OMG si, respectiv, utilizator.
Ei si-au expus punctele de vedere asupra folosiri biotehnologiei, incercand sa le demonstreze fermierilor ca toata lumea profita de pe urma culturilor OMG: stiinta, agricultura, mediul si consumatorii.
“Uniunea Europeana este atasata tehnologiilor secolului al 19-lea si din acest motiv are numai de pierdut. Daca UE isi va dezvolta un cadru de reglementare rational si armonizat, aceasta va favoriza difuzarea mai rapida a tehnologiei si pe plan mondial”, a declarat profesorul Martina Newell-McGloughlin.
Ea a mai adugat ca dezvoltarea agriculturii cu ajutorul OMG este cheia pentru atenuarea saraciei, siguranta alimentara si protectia mediului. “In 2004, OMG au contribuit la evitarea unei emisii de 9,4 miliarde kg de CO2 in atmosfera”, a mai spus Newell-McGloughlin.
Visul american
Curt Raasch, fermier din Iowa, a cultivat in acest an aproape o mie de hectare de porumb MG si 400 de hectare de soia MG. “Compania noastra are si crescatori de vite si porcine, avand o productie de aproximativ 2000, respectiv 16.000 capete pe an. De asemenea, suntem investitori intr-o fabrica de etanol, o unitate de procesare biodiesel si o unitate de procesare soia. Raasch Farms produ