Fortele aeriene americane s-au dotat cu o structura de "comandament informatic" pentru a face fata unor atacuri asupra retelelor informatice sau sistemelor de comunicare, in conditiile in care acest nou tip de agresiuni se intensifica, relateaza AFP.
Decizia anuntata marti vine dupa ce Pentagonul a recunoscut ca a fost vizat de tentative de atacuri informatice din partea "mai multor tari", in replica la informatiile privitoare la o tentativa de piratare comisa de militari chinezi in iunie.
Acest comandament inedit, cu sediul in Louisiana, va fi inlocuit peste un an de primul comandament permament al fortelor aeriene in intregme dedicat atacurilor de natura informatica. Aceasta structura "va antrena si echipa fortele aeriene pentru operatiuni in spatiul virtual, in completarea operatiunilor aeriene si spatiale", a declarat generalul Charles Ickes.
Autorii unor astfel de atacuri exploateaza problemele din retelele informatice pentru a deturna informatii, a raspandi virusi sau a satura aceste retele. Statele Unite sunt ingrijorate de riscul tot mai mare al atacurilor informatice.
Potrivit presei, China ar fi lansat in iunie o operatiune de piratare care a vizat sistemul informatic al cabinetului secretarului american al apararii. Si Estonia s-a confruntat recent cu astfel de atacuri, care au provocat probleme serioase sistemelor informatice ale tarii si pentru care a acuzat Rusia.
"Serviciile de informatii chineze si ruse figureaza printre cele mai agresive in ceea ce priveste sistemul informatic american sensibil si protejat, infrastructurile si proiectele de dezvoltare in curs", a avertizat directorul serviciilor americane de informatii Michael McCOnnell. "Eforturile lor ating au atins nivele practice in perioada Razboiului Rece", a precizat el.
Potrivit unui raport militar american, China a incep