Comisia Europeana va propune, miercuri, o vasta reforma pe piata energiei vizand desfiintarea unor grupuri europene de electricitate si gaz, un plan dezaprobat de multe tari europene, scrie presa inernationala.
Proiectul autoritatilor de la Bruxelles, schitat inca de la inceputul acestui an, urmareste cresterea concurentei pe piata de energie printr-o masura radicala: separarea companiilor de productie de cele de transport de energie. CE considera ca sunt necesare norme noi pentru evitarea discriminarilor, in acest sector.
Comisia spune ca unele firme care controleaza productia de energie precum si transportul acesteia, adica detin liniile de inalta tensiune si gazoductele, nu permit concurenta sau investitiile in domeniu.
Comisia va cere deci celor 27 de tari europene sa puna capat acestui tip de organizare monopol, ceea ce ar putea duce la scaderea preturilor pe piata energiei si gazelor.
Firmele implicate vor avea de ales intre a-si vinde retelele de transport, solutie agreata de Bruxelles, sau sa le pastreze cu conditia sa incredinteze exploatarea lor unui operator total independent.
Tari ca Franta si Germania se opun vehement proiectului motivand acesta ca va slabi puterea grupurilor nationale de profil. Alte tari membre se tem ca prin aceasta separare Europa le-ar fi deschis, practic, calea marilor companii non-comunitare sa faca achizitii pe piata energetica europeana.
Obiectivul principal al Comisiei este finalizarea, pana in ianuarie 2009, a unei piete interne a energiei caracterizata printr-o concurenta deschisa s i un cadru de reglementare eficient. O adevarata retea europeana ar trebui sa functioneze ca o retea unica, spun reprezentantii Comisiei.
Comisia Europeana va propune, miercuri, o vasta reforma pe piata energiei vizand desfiintarea unor grupuri europene de electricitate s