Care sunt legile pensiilor private? Cine sunt institutiile de pe piata? Cum functioneaza efectiv sistemul si cum circula banii? Ce inseamna pensiile private (obligatorii si facultative) pentru angajator? Dar pentru angajat? Raspunsul tuturor acestor intrebari se regaseste in capitolul de legislatie al Ghidului Pensiilor Private, realizat de ZF.
Pensiile private sunt guvernate de doua legi (411/2004 la pensiile facultative si 204/2006 la pensiile obligatorii) si o multitudine de norme emise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Comisia este cea mai importanta pentru ca este singura care poate da unda verde companiilor de administrare, pentru a le permite sa intre in afacerea pensiilor private. Fara acordul Comisiei, nicio companie nu poate intra pe piata: de altfel, toate companiile autorizate sa functioneze pe piata au trecut toate prin filtrele Comisiei.
Companiile de administrare a pensiilor private sunt urmatoarele ca importanta. Acestea sunt companiile care gestioneaza fondurile de pensii private. Practic, administratorii atrag clienti catre fondurile lor de pensii si le investesc banii acestora. Companiile de administrare castiga bani din comisionul de administrare pe care il percep. Toti banii fondurilor de pensii private sunt investiti, iar la castigurile obtinute din aceste investitii companiile de pensii aplica doua comisioane.
Primul comision este perceput la fiecare contributie lunara facuta in fond. Acest comision nu poate depasi, prin lege, limita de 2,5% din fiecare contributie lunara la pensiile private obligatorii (pilonul II) si 5% la pensiile private facultative (pilonul III). Al doilea comision este perceput tot lunar, dar se deduce din suma totala de bani existenta in fond. Conform legii, acesta nu poate depasi 0,05% pe luna (0,6% pe an) din suma totala a fondului la pensiile private obligatorii (pilo