Echipa Tăriceanu II este într-o situaţie juridică dificilă după ce Senatul a respins ordonanţele de reorganizare a Cabinetului. Ordonanţele de urgenţă prin care s-a făcut reorganizarea Echipa Tăriceanu II este într-o situaţie juridică dificilă după ce Senatul a respins ordonanţele de reorganizare a Cabinetului.
Ordonanţele de urgenţă prin care s-a făcut reorganizarea guvernului după înlăturarea miniştrilor PD din formula Executivului au fost respinse de către Senat, Camera decizională pentru cele două legi. Votul a demonstrat o nouă reconfigurare a taberelor parlamentare, în contextul apropierii moţiunii de cenzură: liberalii au rămas aproape izolaţi, fiind susţinuţi doar de UDMR.
Votul de ieri i-a năucit pe reprezentanţii guvernului: ministrul Voicu şi secretarii de stat prezenţi, care declarau pe culoare că nu se aşteptau la respingerea celor două legi. Prima ordonanţă, 24/2007 privind restructurarea guvernului, a fost respinsă de senatori cu 12 voturi "pentru", 62 "împotrivă" şi două abţineri. Liberalii nu s-au mobilizat pentru vot, în favoarea legii pronunţându-se doar şase senatori PNL. "Pentru" au mai votat patru conservatori şi doi udemerişti. Împotriva ordonanţei s-au pronunţat pesediştii (25), democraţii (20), peremiştii (8), independenţii (6) şi trei conservatori.
La votul pentru Ordonanţa de Urgenţă 25/2007 privind restructurarea aparatului de lucru s-au înregistrat 17 voturi "pentru", 58 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri. Liberalii, conservatorii, câte un senator de la PSD, PRM şi de la independenţi şi doi udemerişti au votat pentru lege, în timp ce 24 de senatori PSD, 20 de democraţi, şapte peremişti şi şapte independenţi au votat împotrivă. La Senat, grupul independenţilor este alcătuit în mare parte din reprezentanţii PLD.
Liberalii, prinşi pe picior greşit
Ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Vo