Aceştia au criticat la unison practica marilor companii de stat de a nu-şi plăti facturile la energie Reuniţi în Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), principalii
Aceştia au criticat la unison practica marilor companii de stat de a nu-şi plăti facturile la energie
Reuniţi în Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), principalii furnizori de electricitate şi gaz din România au criticat ieri faptul că CFR le datorează sume uriaşe de bani. Potrivit acestora, este o situaţie nemaiîntâlnită în Europa ca o companie de stat să acumuleze astfel de datorii, ajungând să îşi piardă credibilitatea în faţa partenerilor.
Numai Electrica are de recuperat de la CFR creanţe în valoare de 400 milioane de lei, pe care intenţionează să le vândă pe bursă, a declarat, ieri, directorul general al companiei, Corneliu Stan.
"Vrem să ieşim pe bursă cât mai repede cu creanţele CFR şi purtăm discuţii atât cu Bursa Română de Mărfuri, cât şi cu Bursa de Valori Bucureşti", a afirmat Stan. Potrivit acestuia, suma de 400 milioane de lei include şi valoarea cuvenită Electrica Muntenia Sud, iar cele mai multe creanţe datează de la jumătatea anului trecut.
Pe lângă Electrica, şi celelalte companii de distribuţie electrică din România au de recuperat sume de la CFR, în contul energiei furnizate. Astfel, CEZ are de primit 120 milioane de lei, E.ON Moldova Distribuţie are de recuperat 60 milioane de lei, iar Enel - 44 milioane de euro.
Companii de stat vs companii private
Reprezentanţii furnizorilor de utilităţi au declarat că în orice ţară se ştie că, dacă o companie este de stat, nu vor exista probleme din partea acesteia în a-şi onora obligaţiile contractuale. "Dacă nu ne putem încrede într-o firmă de stat, înseamnă că avem mari probleme. Nicăieri în lume nu am văzut ca o firmă de stat să nu îşi plătească datoriile", a declar