Metodele de diagnostic şi de tratament ale cancerului au evoluat, dar în România bat pasul pe loc. Anual, peste 60.000 de români se îmbolnăvesc de cancer, în timp ce alţi 50.000 mor din Metodele de diagnostic şi de tratament ale cancerului au evoluat, dar în România bat pasul pe loc.
Anual, peste 60.000 de români se îmbolnăvesc de cancer, în timp ce alţi 50.000 mor din cauza acestuia. Aceasta în timp ce, în Europa de Vest sau în SUA, scade numărul celor "ucişi" de această maladie. Potrivit dr. Florin Băcanu, medic oncolog la Spitalul "Sf. Maria" din Capitală, supravieţuirea unui bolnav de cancer depinde atât de momentul în care este pus diagnosticul, cât şi de tratamentul aplicat.
În state din UE, printre care Austria, Germania, Ungaria sau Marea Britanie, există de cinci ani aparatură performantă care poate diagnostica leziuni cu dimensiuni de trei milimetri. În ţara noastră, cancerul poate fi depistat doar dacă leziunea este mai mare de un centimetru.
1.000 de euro, costul unei investigaţii în Ungaria
"În oncologie este foarte important să cunoşti informaţii despre dimensiunea tumorii, despre ganglionii regionali şi posibile metastaze. Mijloacele clasice de investigaţie pe care le avem la îndemână - ecograf, computer tomograf, rezonanţă magnetică - nu pot detecta leziuni de câţiva milimetri", ne-a spus dr. Băcanu.
În Germania există deja 100 de centre unde se fac aceste examinări cu ajutorul unui aparat, considerat revoluţionar, care scanează corpul şi depistează leziunile canceroase.
În Spania există 36 de astfel de aparate, iar în Ungaria, patru. "La noi încă nu s-a găsit susţinerea financiară achiziţionării unui astfel de aparat care costă peste trei milioane de dolari. Ştiu doar că există un proiect al specialiştilor din Ungaria de a deschide la Oradea un centru de diagnostic, deoarece tot mai mulţi români se duc