Foto: Cotidianul
Cum nu are insa aprobarile necesare, iar „operatia“ la care isi supune pacientii si care costa citeva mii de dolari consta intr-o injectie in burta, procedeu care nu a fost recunoscut nicaieri in lume, a fost catalogat drept escroc de autoritatile sanitare din Romania.
Medicul de 81 de ani a cunoscut insa si vremuri mai bune in relatia cu autoritatile romane. In urma cu treizeci de ani, el era un adevarat erou al Republicii Socialiste Romania. Atunci se lupta cu birocratia americana pentru o afacere de miliarde: introducerea Gerovitalului in SUA.
Se intilnea la Washington cu Nicolae Ceausescu, iar scriitorii Eugen Barbu si Adriana Kiseleff dedicau doua volume vietii si „operei“ sale in Statele Unite: „Doctor Sapse si odiseea Gerovitalului“, in 1977, si „Doctor Alfred Sapse“, in 1981.
Regizorul Savel Stiopul, prezent la unele discutii dintre Eugen Barbu si Alfred Sapse, a declarat pentru Cotidianul ca scriitorul voia sa faca si scenariul unui film bazat pe povestea doctorului.
Alfred Sapse a absolvit Medicina bucuresteana in 1952, a lucrat citiva ani cu Ana Aslan, iar in 1963 a emigrat in Elvetia impreuna cu familia, pentru ca un an mai tirziu sa se stabileasca in SUA.
Incepind cu anul 1970, el isi propune sa obtina in SUA autorizatia de comercializare a celui mai cunoscut produs romanesc din acea vreme, Gerovitalul creat de fosta sa colega, Ana Aslan.
Medicamentul nu era insa aprobat de Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA), asa ca Sapse, impreuna cu un alt roman stabilit peste Atlantic, Manfred Mosk, infiinteaza in 1970 compania Rom-Amer Pharmaceuticals Ltd.
Sapse il trimite pe Mosk la Bucuresti, unde acesta negociaza cu reprezentantii statului roman exclusivitatea distributiei Gerovitalului in SUA si in Canada. Exclusivitate pe care o obtine imedia