Politica fiscală şi bugetul aferent anului 2008 vor reprezenta punctele centrale ale discuţiilor pe care le va purta misiunea FMI cu autorităţile române
Politica salarială, rata de schimb şi evoluţia preţurilor alimentelor rămân principalii factori de influenţă ai inflaţiei din acest an, a declarat reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România şi Bulgaria, Joan Jose Fernandez-Ansola.
În cadrul unei întâlniri la Bucureşti, care precede concluziile pe care misiunea Fondului le va prezenta la începutul lunii octombrie, delegaţia FMI a avut numai cuvinte de laudă în legătură atât cu politica BNR, dar şi cu cea fiscală, singurele observaţii fiind legate de politica salarială.
"Politica salarială rămâne o problemă. N-am discutat cu Guvernul politica salarială pentru 2008, dar rămâne o problemă", a spus Ansola. În ceea ce priveşte cursul de schimb, reprezentantul FMI a arătat că trebuie evaluat efectul asupra ţintei de inflaţie. La preţurile alimentelor, Ansola crede că trebuie văzută evoluţia viitoare a acestora, precum şi efectele lor secundare.
"Politica fiscală rămâne o problemă, însă va fi discutată de misiunea Fondului (care va veni la Bucureşti - nr.). Politica fiscală este una prudentă, dacă te uiţi la deficitul bugetar", a precizat Ansola. De altfel, politica fiscală şi bugetul aferent anului 2008 vor reprezenta punctele centrale ale discuţiilor pe care le va purta misiunea FMI, care se va afla la Bucureşti în perioada 26 septembrie-2 octombrie, cu autorităţile române.
Ansola spune că două aspecte importante s-au schimbat faţă de consultările anterioare, purtate în luna mai. Astfel, conjunctura internaţională s-a modificat, iar proiecţia de deficit de cont curent al României este mai mare decât la începutul acestui an.
Referitor la politica de dobândă a Băncii Naţionale a României (BNR), reprezentantul