Un nou tratament pentru diabetul de tip 2 a fost lansat, marţi, la cea de-a 43-a Întâlnire a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului, organizată la Amsterdam, în perioada 17-21 septembrie. Diabetul de tip 2 este cea mai răspândită formă de diabet care afectează aproximativ 90 la sută din totalul celor 246 de milioane de persoane din întreaga lume care suferă de această boală. Medicamentul, Januvia (sitagliptina), produs de Merck Sharp &Dohme, este primul produs dintr-o nouă clasă de antidiabetice orale, un inhibitor de DPP-4, care ajută hormonii incretini să regleze concentraţia insulinei.
Noul produs, care se poate administra o dată pe zi, sporeşte capacitatea proprie a organismului de a scădea glicemia (concentraţia de glucoză din sânge) atunci când aceasta este crescută. Sitagliptina este aprobată în peste 50 de ţări, inclusiv în toate ţările UE şi în SUA. În prezent, în Europa, mai mult de 8 la sută din populaţie suferă de diabet, iar aproape jumătate dintre aceştia nu îşi pot stăpâni nivelul glicemiei.
În România, sunt înregistrate aproximativ 400.000 de persoane cu diabet, iar specialiştii estimează că numărul acestor bolnavi poate fi dublu sau chiar mai mare.
Diabetul este o problemă mondială de sănătate, mai mult de 246 de milioane de oameni, reprezentând 6 la sută din populaţia adultă a lumii, sunt diabetici. Numărul acestora va creşte, până în 2025, la 380 de milioane în întreaga lume.
La fiecare 10 secunde o persoană moare dintr-o complicaţie a diabetului. Deşi cunoscut înainte ca o boală a adultului şi a vârstnicului, diabetul de tip 2 a început să apară şi la copii şi adolescenţi, specialiştii punând acest lucru pe creşterea incidenţei obezităţii, dar şi din cauze ereditare. Diabetul de tip 2 produce multiple complicaţii, cum ar fi hipertensiunea, orbirea etc. (L.S.)
Un nou tratament pentru diabetul de ti