Bugetul pe 2008 va fi principalul subiect de discutie dintre o delegatie a Fondului Monetar International care va veni la Bucuresti si Guvern, reprezentantii FMI temindu-se ca autoritatile ar putea dezechilibra banul public pentru cistiguri electorale. Mai precis, temerile FMI privesc cresterile de salarii. „Politica salariala ramine o problema.
Vom discuta cu Guvernul politica salariala pentru 2008“, a declarat ieri reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Joan Jose Fernandez-Ansola, aflat in vizita la Bucuresti.
Oficialul FMI s-a referit la salarii ca fiind principalul atu al Romaniei in atragerea capitalului strain. El a spus ca este foarte important sa atragem bani in Romania, in conditiile adincirii rapide a deficitului de cont curent si ale crizei financiare din Europa.
„Politica salariala a Guvernului ramine o problema deoarece cresterea salariala depaseste productivitatea muncii si acest lucru ar putea crea Romaniei probleme de competitivitate“, a spus Ansola.
Potrivit Ministerului Finantelor, cheltuielile cu salariile functionarilor au insumat 14 miliarde de lei (4,35 miliarde de euro), numai in primele sapte luni ale acestui an. In administratia publica centrala si locala lucreaza 124.054 de functionari, potrivit informatiilor remise NewsIn de Ministerul Economiei si Finantelor. Anul acesta, numarul functionarilor a crescut cu 3.744 de angajati.
Salariul mediu net in administratia publica a fost de 1.921 de lei, in iulie 2007, potrivit Institutului National de Statistica, iar salariul mediu net pe economie a fost de 1.040 de lei.
Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat recent ca bugetul pentru anul viitor va include criterii de eficienta pentru functionarii publici, pe baza carora vor fi reduse unele cheltuieli. In viziunea FMI, politica salariala a Guvernului ar trebui