AIEA a adoptat joi o rezolutie pentru crearea unei zone denuclearizate in Orientul Mijlociu, in urma unei propuneri facute de Egipt, careia i s-au opus Israelul si Statele Unite si in legatura cu care UE s-a abtinut, anunta NewsIn.
53 de tari au votat in favoarea rezolutiei, 47 s-au abtinut si doua au votat impotriva in timpul Adunarii Generale a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, care a avut loc la Viena.
De obicei rezolutiile AIEA sunt adoptate prin consens, dar problema Orientului Mijlociu a devenit deja o miza politica in Adunarea Generala.
Sarcina Adunarii este sa aprobe principiile generale ale AIEA, o agentie cu 144 de membri, care are drept principala atributie verificarea aplicarii Tratatului de Neproliferare Nucleara (TNT). Consiliul Guvernatorilor, din care fac parte 35 de state membre, ia deciziile in legatura cu modul in care trebui aplicata politica AIEA.
Rezolutia adoptata joi lanseaza un apel catre "toate tarile din regiune pentru a stabili o zona unde armele nucleare nu sunt nici dezvoltate, nici fabricate, nici testate, nici obtinute". Textul prevede si ca "stationarea bombelor atomice de pe teritoriile tarilor din zona sau de pe teritoriile aflate sub controlul lor" sa fie interzisa.
Documentul invita tarile care detin bombe atomice si toate celelalte tari "sa ajute la crearea unei astfel de zone".
Tarile arabe afirma ca Ierusalimul detine arme nucleare si ca reprezinta un pericol pentru pacea si stabilitatea din Orientul Mijlociu.
De obicei, tarile arabe prezentau in Adunarea Generala a AIEA o rezolutie in legatura cu "amenintarea nucleara israeliana", dar, in fata unei opozitii puternice a tarilor occidentale, o retrageau.
Rezolutia era apoi amanata pentru anul urmator, in schimbul unui accept al Israelului pentru un apel pentru o zona den