Companiile listate la Bursa deruleaza in prezent majorari de capital in valoare de circa 740 mil. lei (220 mil. euro), dupa ce au atras finantari de peste 100 mil. euro in prima parte a anului.
Numarul companiilor care au decis sa se finanteze prin intermediul Bursei de Valori, cat si sumele pe care acestea isi propun sa le atraga de la investitori, au crescut semnificativ in acest an pe fondul unei intensificari a activitatii bursiere. Companiile incearca sa profite astfel de excesul de lichiditate din piata, dar si de interesul foarte ridicat al investitorilor locali pentru astfel de operatiuni care au adus castiguri semnificative in ultimii ani.
De la inceputul anului, tranzactiile de la Bursa au depasit 4,04 mld. euro, fata de 3,04 mld. euro pe tot anul trecut.
Majoritatea companiilor deruleaza majorari de capital in care ofera actionarilor posibilitatea de a subscrie actiuni la valoarea nominala care este, de regula, mult sub pretul din piata al actiunilor. Aceste operatiuni sunt vanate de catre investitori, deoarece, de regula, acestia obtin un castig semnificativ in momentul in care se corecteaza pretul dupa trecerea datei de inregistrare.
"Sunt companii care au nevoie de bani pentru investitii in dezvoltare, dar sunt si companii care fac mai multe majorari de capital pe an pentru a creste cat mai mult. De obicei, emisiunile de actiuni noi sunt periculoase deoarece dilueaza valoarea actiunilor pe Bursa", sustine Octavian Dragolea, directorul Egnatia Securities.
Cea mai mare majorare de capital aflata in prezent in derulare este cea a companiei de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor (IMP) care si-a propus sa stranga circa 246 mil. lei (73 mil. euro) de la actionari. Investitorii care detin drepturi de preferinta Impact sau au cumparat astfel de drepturi in perioada de tranzactionare a lor la Bursa, pot subscrie