Un interviu din 1990 cu actualul Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, publicat in revista Opinia studenteasca
in comparatie cu alte institutii, laudele Bisericii la adresa regimului au fost cantitate neglijabila
inainte de a veni la inalt Prea Sfintia voastra, am trecut prin fata Mitropoliei si am vazut ca la libraria Mitropoliei nu exista nici un fel de literatura religioasa, nici o Bilbie, lipseste pina si banalul Calendar Ortodox de perete. Alaturi de Mitropolie exista o biblioteca – Emanuel – cu un foarte bun fond de carte religioasa, insa nimeni nu stie in slujba caror interese functioneaza. Exista pericolul sa treci mai grabit pe linga mitropolie, tocmai din aceasta lipsa de carte religioasa?
Este evident un pericol si sintem constienti de faptul ca din partea Bisericii Ortodoxe mai sint multe de facut. Trebuie sa recunoastem ca s-a facut totusi foarte mult. Noi n-am putut inca expune in acest mic magazin de carti si obiecte bisericesti ceea ce s-a tiparit pina acum pentru ca nu avem cantitatile suficiente.
Daca aparitiile editoriale bisericesti sint foarte firave in prezent, nu putem decit sa asteptam vremuri mai bune de editare. Ce se intimpla insa cind tinarul descopera, in presa romaneasca, si foarte virulente critici la adresa Bisericii Ortodoxe Romane pentru obedienta fata de putere? Nu credeti ca aceste articole au prins foarte usor la tineri, ei reactionind prin parasirea credintei religioase?
Credinta nu se schimba de la o zi la alta, ca o orientare politica. Putem trece de la un partid la altul, fiind vorba de organizarea vietii societatii, credinta insa este o convingere de viata si de moarte. Exista oameni care atunci cind citesc un articol critic la adresa Bisericii sufera, altii se roaga, altii vin si intreaba, dar nu toti parasesc imediat Biserica.
Laudele pe care le-a