Românii pot afla dacă au glaucom printr-o testare gratuită efectuată în cele trei centre speciale inaugurate ieri în Bucureşti, Iaşi şi Craiova. Glaucomul este o boală oculară cronică
Românii pot afla dacă au glaucom printr-o testare gratuită efectuată în cele trei centre speciale inaugurate ieri în Bucureşti, Iaşi şi Craiova. Glaucomul este o boală oculară cronică şi care, netratată, poate duce la pierderea vederii. Persoanele mai expuse acestei afecţiuni sunt cele peste 40 de ani, cu presiune intraoculară crescută, hipertensiune arterială, diabet zaharat sau miopie severă.
Potrivit dr. Liliana Voinea, şefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, centrul de glaucom care va funcţiona în cadrul clinicii este dotat cu aparate performante, care se aliniază standardelor moderne de evaluare. Investigaţiile sunt gratuite pentru pacienţii asiguraţi, ceilalţi urmând să achite pentru fiecare serviciu oferit.
Celelalte două centre funcţionează în cadrul Clinicilor de Oftalmologie ale Spitalului "Sf. Spiridon" din Iaşi, respectiv Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Medicii oftalmologi avertizează că există multe tipuri de glaucom care pot evolua fără simptome şi pot duce la pierderea vederii. La început, tratamentul pentru glaucom poate fi medicamentos, pentru ca mai apoi să se intervină cu laser. În ultimul stadiu al bolii se recomandă intervenţia chirurgicală.
Atacul de glaucom provoacă orbirea în 24 de ore
Considerat o urgenţă medicală, atacul de glaucom poate duce la orbire în 24 de ore, potrivit dr. Voinea. Tratamentul trebuie instituit imediat şi se face din cinci în cinci minute. Statisticile arată că glaucomul afectează peste 160.000 de români, însă numărul bolnavilor ar putea fi mult mai mare având în vedere că aparatura existentă în cabinetele de oftalmologie are, în unele instituţii, chia