Prelungirea slabiciunii leului nu este foarte probabila datorita imaginii in general pozitive asupra perspectivelor Romaniei si a altor aspecte precum temperarea cresterii economice, atitudinea mai prudenta a politicii monetare si executia fiscala mult mai stransa decat se anticipa, comenteaza analistii Citibank in cel mai recent raport regional.
Ca atare, Citi estimeaza ca euro va incheia anul acesta in jurul unui nivel de 3,30 lei, luand insa in calcul probabilitatea unor "miscari temporare" peste nivelul de 3,35 lei.
O viziune diametral opusa au danezii de la Danske Bank, care catalogheaza leul drept "cea mai supraapreciata dintre monedele tarilor emergente", avansand chiar si o estimare a supraevaluarii - peste 30%, conform "unora dintre modele" folosite de banca. Danske Bank este institutia care a reusit in luna martie sa miste piata valutara de la Bucuresti in defavoarea leului, anticipand ca agentiile de rating Fitch si Moody's ar fi fost pe punctul de a diminua ratingul de tara al Romaniei, insa ambele au dezmintit in scurt timp speculatia avansata. De asemenea, in luna mai Danske prognoza pentru septembrie un curs de 3,55 lei/euro.
In privinta interesului local al danezilor in Romania, Danske Bank a notificat BNR in legatura cu intentia de a oferi servicii in mod direct, in timp ce fonduri de investitii afiliate bancii au plasamente de circa 30 mil. euro la SIF-uri.
Acum Danske recomanda cumpararea de euro in defavoarea leului. "In mod clar ne asteptam la o slabire si mai mare a leului", a titrat marti Danske intr-un "flash comment". Tonul s-a temperat dupa decizia Fed de reducere a dobanzii la dolar cu jumatate de punct procentual: "Decizia este in mod clar pozitiva pentru pietele emergente, insa continuam sa recomandam prudenta fata de pietele cele mai sensibile la inaspriri ale conditiilor globale de creditare - tarile baltice, Bul