Geografia Romaniei care se studia in clasa a XII-a s-a transformat, incepind cu acest an scolar, in Geografia Europei, Romaniei si Uniunii Europene - probleme fundamentale. Elevii pot alege, ca si in alti ani, in locul disciplinei amintite, Geografia generala daca doresc. Noua programa de geografie de la clasa a XII-a cuprinde capitole precum: Europa si Romania - elemente geografice de baza, asezare geografica, elemente de relief, clima, harta politica, studii comparate, Romania si Uniunea Europeana - formare, evolutie, state membre, organizare, sau Europa si Uniunea Europeana in lumea contemporana. "Practic, aceasta programa este o sinteza a cunostintelor acumulate in 11 ani de scoala, pentru ca in toti anii se studiaza aceste elemente. Va fi mai greu pentru elevi. Sint noutati fata de anii precedenti, insa cred ca era nevoie de o schimbare pentru ca elevii din clasa a VIII-a la Testele Nationale si cei de clasa a XII-a la Bacalaureat aveau de invatat cam acelasi lucru si nu era normal. Chiar daca va fi mai dificil, cred ca elevii vor alege in continuare geografia pentru examen. Profesorii vor sti sa le prezinte subiectele si sa-i ajute sa invete, astfel incit sa nu renunte la aceasta disciplina", a spus inspectorul de specialitate, prof. Catalin Canciu.
Pina anul acesta geografia era una dintre cele mai solicitate discipline la examenul de bacalaureat, numarul de candidati care optau pentru ea fiind mult mai mare decit al celor care alegeau alte discipline. De exemplu, in vara la examenul de bacalaureat s-au inscris la geografie 1.300 de candidati, iar la istorie 300.
O alta schimbare a examenului de bacalaureat este aceea ca la 1 martie 2008 se vor publica pe site-ul ministerului variantele de itemi nu variantele de subiecte. La examen se vor alege prin tragere la sorti itemii cu care se vor alcatui subiectele. "La istorie vor fi trei tipuri