China impune penalităţi usturătoare atât firmelor autohtone, cât şi investitorilor străini care creează probleme importante de mediu. Asta după ce, mult timp, marile industrii poluante au
China impune penalităţi usturătoare atât firmelor autohtone, cât şi investitorilor străini care creează probleme importante de mediu. Asta după ce, mult timp, marile industrii poluante au migrat spre China tocmai pentru că regulile de protecţie a mediului erau flexibile.
Măsura a fost luată în urma unui control aleatoriu la două mari companii, Unilever şi Hitachi, unde s-a descoperit un nivel ridicat de toxine rezultate din procesul de producţie, susţine "China Daily". "Am fost surprinşi să constatăm că ambele companii au probleme mari în ceea ce priveşte protecţia mediului", a spus Ren Longjiang, un oficial chinez. Analiştii economici susţin că reacţia Chinei nu e surprinzătoare. "Era chiar îngrijorătoare migraţia internaţională a marilor poluatori spre China.
Din păcate, guvernul de la Beijing a optat, în urmă cu mai bine de un deceniu, să rezolve problema lipsei locurilor de muncă în detrimentul mediului", a spus Andy Xie, un economist independent din Shanghai. Un exemplu relevant în acest sens este producţia de băuturi răcoritoare, care a angrenat forţă de muncă importantă în nordul Chinei, dar a devenit şi o sursă importantă de poluare.
Industrializarea rapidă a ţării a presupus prejudicii de mediu considerabile - mai bine de 70% din ape sunt poluate şi calitatea aerului din marile oraşe este cea mai scăzută din lume. Anul trecut, guvernul a propus reducerea emisiilor de gaze cu 10% în perioada 2006-2010, însă, în urma acestei măsuri, gazele poluante au scăzut doar cu 0,88% faţă de anul trecut. Tot pentru a descuraja acţiunea poluatorilor, guvernul a declarat că va aloca peste 1,33 miliarde de yeni pentru monitorizarea şi reducerea emisiilor poluante.