Piaţa imobiliară din România este nereglementată, iar un preţ mediu al caselor, aşa cum este stabilit în alte ţări, nu poate fi calculat cu exactitate. În acest context, singurul
Piaţa imobiliară din România este nereglementată, iar un preţ mediu al caselor, aşa cum este stabilit în alte ţări, nu poate fi calculat cu exactitate. În acest context, singurul "indicator" după care se ghidează sectorul de profil este cererea şi oferta.
"În România nu putem şti deocamdată care este preţul mediu al locuinţelor. Acest lucru este posibil, dar nu şi la noi. Dacă în Marea Britanie preţul mediu al unei case este de 300.000 de euro, în Spania - 200.000 de euro, în România nu ştim acest indicator şi nu cred că sunt speranţe să-l aflăm prea curând.
Asta pentru că pe piaţa românească se lucrează cu două preţuri, cel afişat şi cel real", a declarat, miercuri, la un seminar pe teme imobiliare, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
În opinia sa, o mai mare transparenţă a pieţei şi o concurenţă mai puternică ar putea reglemeta această situaţie.
Marjele de profit ale dezvoltatorilor influenţează preţurile
Pe de altă parte, marjele de profit ale dezvoltatorilor imobiliari din România sunt foarte mari şi, din acest motiv, preţurile locuinţelor au ajuns la niveluri ridicate.
"Totul este influenţat de cerere şi ofertă. Suntem într-o situaţie dramatică pentru că cererea este foarte accelerată în faţa unei oferte curente care nicidecum nu poate face faţă solicitărilor. Ceea ce pot spune acum este că peste tot în lume se scumpeşte creditul", a afirmat Vasilescu. În lipsa unor indicatori oficiali nu se poate vorbi de o predictibilitate a pieţei imobiliare autohtone şi, prin urmare, preţurile locuinţelor sunt fixate în funcţie de cerere şi ofertă, sunt de părere şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare.
Preşedintele Uniunii Naţiona