Foto: Cotidianul
La amenajarea unei gradini este necesar sa stabiliti dinainte pasii care trebuie urmati pina la produsul final. Pentru inceput, se precizeaza care va fi destinatia gradinii, in functie de preferintele fiecarui propietar.
„Amenajarea unei gradini este o poveste lunga, plina de tot soiul de capcane, cu suisuri si coborisuri, dar de cele mai multe ori plina de farmec si incununata cu un final frumos“, ne-a spus Flavia Rotaru, designer in cadrul companiei Romantic Garden.
Gradina poate fi loc de luat masa, drept pentru care spatiul va necesita mobilier pentru servirea mesei, gratar, iar pentru timp urit este indicata montarea unui foisor, a unui chiosc. Mai poate fi loc de joaca pentru copii, si atunci in gradina va fi un mobilier specific de unde nu trebuie sa lipseasca leaganul, piscina si, de ce nu, casa din copac.
Dupa ce s-a stabilit destinatia pe care proprietarul doreste sa o dea spatiului verde urmeaza amenajarea propriu-zisa a gradinii. „Aici intervin o serie de factori, de la vecinatati, microclimat, sol pina la armonia de culori atit a gradinii, cit si a unitatii casa-gradina“, a mai spus Flavia Rotaru.
Pretul de amenajare a unei gradini variaza in functie de suprafata si de plantele alese de proprietar. „Pretul pentru o amenajare minima porneste de la 1.500 de lei si poate ajunge si la 10.000 de euro“, ne-a spus Ana Grigoriu, manager Brisk Plant Decor. Amenajarea cu pret minim inseamna sadirea unui gazon cu seminte si indreptarea terenului.
O amenajare mai complexa poate ajunge si la 15.000 de euro. Pentru aceasta, proprietarul se va mindri cu plante speciale de import, cum ar fi brazi argintii al caror pret, in functie de marime, poate ajunge si la 3.000 de lei bucata, artari japonezi, tuia etc.
Amenajarea mai prevede construirea de cascade, jocuri de apa, sistem de iriga