Ambasada Romaniei la Madrid ii avertizeaza pe lucratorii "la negru" ca sunt extrem de expusi riscului de a cadea victime abuzurilor angajatorilor, proprietarilor de spatii de cazare.
Pentru a munci legal ca salariat, lucratorul roman aflat in Spania trebuie sa solicite o autorizatie de munca, fara de care nu poate desfasura in mod legal nici o activitate salarizata, sezoniera sau permanenta. Dar, inainte de a pleca din tara, cetatenii romani trebuie sa se informeze asupra legislatiei si conditiilor de munca in Spania, sa verifice seriozitatea intermediarului si clauzele contractului de munca. Informatii se obtin la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca. Dar si cei care au plecat prin ANOFM sau agenti autorizati sunt, in unele cazuri, ademeniti de retele mafiote. Mirajul plecarii in strainatate este mai puternic mai ales cand se pleaca in grup. Este si cazul a 27 de tineri din Mangalia, Constanta, Giurgiu si Bucuresti, care odata ajunsi in Spania au fost preluati si sechestrati de o retea mafiota ce i-a exploatat timp de cateva luni fara a-i plati.
Autoritatile spaniole nu au reusit sa dea de urma celorlalte trei persoane. Majoritatea lucratorilor provin din judetul Constanta si, potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Constanta, politistii au inceput cercetarile si au stabilit ca persoanele respective au fost racolate de trei barbati din Mangalia, iar plecarea intregului grup s-a facut din Bolintin Vale. Muncitorii nu au semnat contracte de munca, primind promisiuni ca vor munci in conditii bune si vor fi rasplatiti pentru munca lor. Ambasada Romaniei la Madrid ii avertizeaza pe lucratorii "la negru" ca sunt extrem de expusi riscului de a cadea victime abuzurilor angajatorilor, proprietarilor de spatii de cazare.
Pentru a munci legal ca salariat, lucratorul roman aflat in Spania trebuie sa solicite o autorizatie de munca, far