Prin Hotărâre de Guvern, defileul Mureşului a fost transformat în parc natural şi va avea o administraţie cu rangeri, dar şi cu consiliu ştiinţific. Scopul acestei schimbări de statut este accesarea unor fonduri europene. În urma acestei transformări, vor fi ocrotite doar zonele foarte valoroase şi se vor putea accesa fonduri europene, a declarat şeful compartimentului protecţia naturii şi biodiversitate din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş, Abran Peter: "Este o suprapunere totală cu rezervaţia naturală Defileul Topliţa-Deda şi Defileul Mureşului. Practic, s-a făcut transformarea rezervaţiei în parc natural.
Fiind o zonă locuită cu activitate de mică industrie, nu mai ocrotim totul foarte strict, ci numai zonele foarte valoroase. Acum se va licita cine ia administrarea Parcului Natural Defileul Mureşului Superior, se pare că va fi Direcţia Silvică. Administraţia va fi alcătuită din 11 persoane, din care şase rangeri, care vor întreprinde acţiuni de patrule, educaţie ecologică, acţiuni de prevenire şi pază”. „Va fi şi o coordonare a activităţii turistice. Are consiliu ştiinţific, profesori universitari ce au lucrat în zonă, partea de ştiinţă o vor decide ei”, a spus Abran, care a adăugat că s-a apelat la această transformare întrucât legea este mai restrictivă în cazul rezervaţiilor naturale şi doar aşa se vor putea atrage fonduri europene, atât pentru turism, cât şi pentru activităţi agricole.
Pentru această zonă există deja un proiect prin care ar putea fi accesate fonduri în vederea dezvoltării turismului prin Programul Operaţional Sectorial şi care vizează înfiinţarea unui centru de informare şi vizitare, în care toate primăriile din zonă vor avea afişate electronic obiectivele şi condiţiile de cazare. (A.N.)
Prin Hotărâre de Guvern, defileul Mureşului a fost transformat în parc natural şi va avea o administraţie cu rangeri, dar şi c