Cu toate că au obţinut dreptul de a vinde laptele produs în gospodărie prin obţinerea cotei de lapte, unor fermieri doljeni le este teamă să spună cât vând. Acest lucru îi poate afecta la sfârşitul anului de cotă, în sensul pierderii acesteia. Începând din a doua jumătate a lunii august, fermierii sunt verificaţi dacă produc şi vând lapte în conformitate cu cota alocată. „Scopul controalelor este de a vedea în ce condiţii se produce laptele şi unde ajunge acesta (la vânzare, pentru consumul propriu, la hrana viţeilor), în vederea încadrării în cotă“, a declarat Ion Turlacu, şef serviciu Direcţia de Control al Cotei de Lapte, departament care în prezent funcţionează în cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Se poate vorbi de un fel de gestionare a cantităţii de lapte produse şi distribuite către procesatori.
Doljul, la control Ion Turlacu a mai spus că, până în prezent, la nivel regional s-au efectuat peste 200 de controale, din care aproximativ 130 în Dolj, în localităţi precum Ţuglui, Brădeşti, Urzicuţa, Galicea, Galiciuica, Predeşti sau Popoveni. Acestea au fost alese aleator, după o analiză de risc făcută de Departamentul Central de Cotă. „Pe teren producţia este mult mai mare decât cota obţinută. Multora le e frică să spună cât vând pentru că le e teamă că li s-ar mai cere ceva“, a afirmat Ion Turlacu, care a explicat că aceste controale vor continua şi în perioada următoare.
Evidenţa laptelui produs şi distribuit Acesta a subliniat faptul că în prezent nu se pune problema sancţiunilor, aceste controale efectuându-se şi cu scopul de a face sistemul de cotă să funcţioneze şi de a-i ajuta pe oameni să înţeleagă importanţa acestuia. „Oamenii trebuie să înţeleagă că ceea ce se produce trebuie să se şi cunoască. Nu pierd nimic dacă declară cât lapte au produs şi cât au vândut“, a spus Ion Turlacu. Acesta a atenţiona