Medicii romani au descoperit ca aproximativ 7% dintre copii sufera de sindromul deficitului de atentie (ADHD). Sugarii care au tulburari de somn, care nu dorm mai mult de doua sau trei ore pe noapte si prezinta simptome ca si cand ar avea colici abdominali sunt supusi unui risc crescut de a avea acest sindrom.
ADHD este o afectiune de tip neurobiologic prin care este afectata capacitatea individului de a se controla. La nivel global, se constata o crestere exponentiala a copiilor diagnosticati cu aceasta disfunctie, in SUA cinci la suta dintre elevi suferind de ADHD.
"Cu cat reusim sa diagnosticam boala intr-un stadiu incipient, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari", a declarat, joi, cu ocazia celui de-al 8-lea Congres international de neurologie si psihiatrie a copilului si adolescentului, presedintele Societatii Nationale de Neuorologie si Psihiatrie a copilului si adolescentului, Tiberiu Mircea.
Seful sectiei de psihiatrie pediatrica din cadrul Spitalului Clinic "Alexandru Obregia" din Capitala, prof. dr. Iuliana Dobrescu, a atras atentia ca incidenta din ce in ce mai crescuta a cazurilor de ADHD se produce intr-o proportie destul de mare si din cauza parintilor.
"Majoritatea parintilor asociaza cabinetele psihiatrice cu nebunii, insa trebuie stiut ca acestea se adreseaza, fiind vorba de copii, persoanelor care nu capata statutul de bolnavi mintali", a precizat Dobrescu.
Medicul a explicat ca in perioada copilariei si adolscentei e mai putin probabil sa se discute despre boli psihice, ci mai degraba despre tulburari sau disfunctii comportamentale. Iuliana Dobregia a mai adaugat ca tulburarile nu depind numai de zestrea genetica sau de partea neurobiologica, ci si de factorii externi, precum familii monoparentale sau cu situatii economice precare.
Potrivit unui studiu realizat de speciali