Influenţa crescândă a Statelor Unite în Europa de Est riscă să provoace “un pirozis” în aceste ţări, aşa cum s-a întâmplat, în trecut, şi sub influenţa fostei URSS, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu politologi, informează AFP şi Bloomberg.
“Cred că nu este bine nici pentru aceste ţări, nici pentru Statele Unite, deoarece mai devreme sau mai târziu, acest lucru va provoca acelaşi pirozis pe care l-a generat în aceste state dominaţia Uniunii Sovietice”, a declarat Putin la o întâlnire cu politologi străini, desfăşurată recent la Soci (sud). Pirozisul este senzaţia de arsură care urcă din stomac prin esofag, până în gât, putând fi însoţită, uneori, de regurgitaţii involuntare.
Conform Mediafax, textul integral al discuţiei lui Putin cu politologii a fost publicat joi seară, pe pagina oficială de internet a Kremlinului. “Ştiu că, din păcate, în unele ţări din Europa de Est, candidaturile nu doar ale miniştrilor Apărării, ci chiar şi ale funcţionarilor de rang inferior, sunt aprobate de ambasadorul Statelor Unite”, a adăugat preşedintele rus, fără să nominalizeze vreun stat. (Rusia s-a opus extinderii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pentru a include ţări din fostul Pact de la Varşovia, grup de state creat de URSS pentru a contracara alianţa militară occidentală.
Polonia, Cehia şi Ungaria au fost admise în NATO în 1999, iar alte şapte ţări est-europene, printre care şi România, în 2004.) Influenţa SUA “poate fi plăcută astăzi, dar mâine poate crea probleme”, a apreciat Putin, adăugând că “şi bătrâna Europă (occidentală) este obligată să ia în calcul, în politica sa, interesele NATO”.
“Astăzi, nu mai există prea multe ţări în lume care au plăcerea şi fericirea de a afirma că sunt suverane, ele pot fi numărate pe degete. Este vorba de China, India, Rusia şi alte câteva state”, a apreciat Putin. Liderul