Ministerul Economiei şi Finanţelor mai deţine controlul asupra energiei produse de termocentralele din Oltenia doar patru zile. Ele vor ieşi din proprietatea statului, ca urmare a sentinţei rămase definitivă şi irevocabilă pronunţată la Curtea de Apel Galaţi, şi astfel energia va intra pe măinile "băieţilor deştepţi".
Paravan al acestora este o societate de lichidare judiciară, care deja a trimis notificare Complexurilor Energetice pentru a intra in posesia acţiunilor la termocentrale. Interesul "băieţilor deştepţi" este evident, prin acţiunea unui secretar de stat in Ministerul Economiei pus in fotoliu de Partidul Democrat, care a "ajutat" statul să piardă controlul termocentralelor.
ISTORIA ACŢIUNILOR. Totul a inceput in 2004, cănd printr-un act normativ s-a decis ca fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia (CNLO) să fie divizată, iar toate datoriile să fie preluate de o altă societate. Astfel a luat fiinţă Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, dar şi Societatea de Inchidere şi Conservare a Minelor, cea care preluase datoriile fostei CNLO. In total, peste 2.000 de miliarde de lei vechi trebuiau recuperate de la cele patru entităţi şi apoi valoarea datoriei se convertea in acţiuni noi la cele patru instituţii nou-create. Dacă acest lucru s-ar fi intămplat, statul, prin Ministerul Economiei, rămănea majoritar la termocentrale. Planul responsabililor din acea vreme nu s-a potrivit insă cu socoteala democraţilor veniţi la guvernare ulterior.
De aici, lucrurile au fost extrem de simple. Tot ce s-a dorit a fost găsirea unui lichidator judiciar, care urmărea orice firmă care avea de recuperat datorii de la cele patru entităţi, dar care să fie falimentare, şi astfel au găsit Societatea ARC Tărgu-Cărbuneşti, care avea de recuperat 6 miliarde de lei vechi d