Beau numai apă de ploaie. Gătesc numai cu apă de ploaie. Copiii sunt botezaţi in apă de ploaie. Asta e situaţia dramatică a 800 de oameni din satul arădean Cuied. Locul acesta poate fi considerat polul setei din Romănia. Se intămplă intr-o ţară din Uniunea Europeană.Â
Oamenii din satul arădean Cuied se bucură mai mult pentru căte o furtună decăt pentru aderarea Romăniei la UE. Prima măcar le umple făntănile cu apă. Locul acesta cu 400 de case e renumit pentru două lucruri: fiindcă e aşezat pe şapte coline, "in şapte părţi", cum ii spun localnicii, şi fiindcă nu există pănză freatică sub el. De aceea, viaţa oamenilor depinde de vreme - dacă plouă e prosperă, cănd e secetă stă la mila altora.
Beau numai apă de ploaie. Gătesc numai cu apă de ploaie. Copiii sunt botezaţi numai in apă de ploaie. Şi morţii se spală tot cu apă de ploaie. Asta e situaţia dramatică a 800 de oameni din Cuied, sat aşezat la 80 de kilometri de graniţa de vest a Romăniei.
FĂNTĂNI-DECOR. Drama oamenilor din Cuied, un sat in zona turistică, montană a judeţului Arad, este lipsa apei potabile. In localitatea cu 800 de suflete, făntănile sunt numai de decor, cu fundul betonat, pentru că nu există pănză freatică de alimentare. Oamenii beau apă de ploaie, gătesc cu apă de ploaie şi işi adapă animalele cu apă de ploaie. Sătenii spun că şi copiii sunt botezaţi tot in apă de ploaie. Vara, cănd nu plouă, pompierii din Buteni, o comună aflată la zece kilometri de Arad, aduc apă cu cisterna: căte 50.000 de litri, să ajungă pentru toată lumea. "Acuma incă ii bine, cu pompierii ăştia. Cănd eram mici, beam apă din baltă", işi aminteşte Rad Gheorghe, unul dintre bătrăni.
Nimeni nu işi mai aminteşte de cănd se bea aici apă de ploaie. "De cănd lumea", zice Gheorghe Verşigan, de 74 de ani. "Nu e ca apa de izvor, dar noi ne-am obişnuit cu ea. Uneori e mai gras