Recent exclus din Partidul Democrat, senatorul Marius Marinescu vorbeste despre "coruptia generalizata" pe care considera ca au incurajat-o fostii sai colegi. Parlamentarul mai acuza ca a fost supus la presiuni de catre fostul ministru al Justitiei si de catre ex-seful ANAF pentru a renunta la un proiect de lege deranjant.
Ati tot vorbit in aceste ultime zile de coruptia din Partidul Democrat. Pe ce va bazati afirmatiile?
Prima poarta deschisa coruptiei generalizate a fost eliminarea procurorilor financiari de la Curtea de Conturi. Aceasta modificare legislativa a avut efecte dezastruoase, ajungandu-se la prescrierea unor fapte grave.
A doua poarta a constituit-o schimbarea modalitatii de numire a procurorului general. Monica Macovei a modificat legea astfel ca procurorul general si seful DNA, precum si adjunctii, sa fie propusi de ministrul Justitiei si numiti de presedintele Romaniei, in conditiile in care pana atunci erau propusi de CSM, o autoritate independenta. Chiar si comisarul Franco Frattini a spus ca este normal ca procurorul general si seful DNA sa fie propusi de CSM si numiti de presedinte. si Monica Macovei a declarat in 2003, cand era presedintele unei asociatii privind protectia drepturilor omului, ca justitia nu poate fi independenta.
De abia astazi vedem efectele acestor modificari legislative prin ordonante de urgenta. La DNA sunt acuzatii grave de abuz, constatate de CSM. Putem sa ne intrebam daca nu functioneaza perfect dictatura politica si in procuratura? Consider ca aceste doua modificari legislative au dus la generalizarea coruptiei. Pe de o parte, vedem ca justitia executa comenzi politice, iar pe de alta parte vedem ca dosarele mari de coruptie raman ingropate, iar zeci de milioane de euro nu mai pot fi recuperate niciodata, pentru ca se prescriu faptele, nemaiexistand procurorii financiari care sa urmareasca