O nouă metodă de a lupta împotriva ridurilor a fost dezvoltată la Universitatea din Hebrew. În cadrul unei cercetări, dr. Orit Bossi a reuşit să izoleze un antioxidant din plante care întârzie procesul de îmbătrânire prin contracararea distrugerii colagenului în piele. Antioxidanţii acţionează împotriva radicalilor liberi care cauzează „descompunerea” multor ţesuturi în organism, inclusiv în piele. Specialiştii susţin că atunci când radicalii liberi se găsesc în cantităţi mici în organism, radicalii liberi nu sunt dăunători şi chiar sunt implicaţi în diferite procese fizice. Totuşi, atunci când în organism există un exces de radicali liberi, aceştia ori apar în timpul procesului normal de îmbătrânire, ori ca rezultat al expunerii excesive la radiaţiile ultraviolete provenite de la soare.
Pe lângă alte lucruri, excesul de radicali liberi duce la distrugerea colagenului şi elastinei din piele, ceea ce duce la formarea ridurilor, explică specialiştii. Autoarea studiului susţine că există o mare problemă la produsele antioxidante care se comercializează pe piaţă despre care se spune că întârzie procesul de îmbătrânire. Acestea oxidează repede, iar eficienţa lor scade în timp. „Vitamina C, de exemplu, oxidează repede şi este sensibilă la temperaturile ridicate. Acelaşi lucru este valabil pentru un antioxidant care se găseşte în ceaiul verde, şi vitamina E.
Spre deosebire de acestea, antioxidantul pe care l-am descoperit noi rezistă la temperaturi ridicate, este solubil în apă, nu oxidează repede şi rămâne eficient în timp”, a explicat dr. Bossi. Medicul încearcă să dezvolte o nouă generaţie de produse cosmetice, care, susţine cercetătoarea, nu numai că va combate ridurile, ci va fi mult mai eficientă împotriva ridurilor adânci din piele. În cercetarea sa, dr. Bossi a efectuat experimente pe ţesuturi tegumentare de şoareci, care sunt asemănătoare oamenilor.