Frica de şcoală sau de grădiniţă este un stadiu normal al dezvoltării emoţionale a celor mici Majoritatea copiilor abia aşteaptă momentul în care vor merge la şcoală sau la
Frica de şcoală sau de grădiniţă este un stadiu normal al dezvoltării emoţionale a celor mici
Majoritatea copiilor abia aşteaptă momentul în care vor merge la şcoală sau la grădiniţă, atraşi de noutatea lucrurilor pe care le vor afla. Pentru alţii însă, ideea de a merge la grădiniţă sau la şcoală, singuri, fără a avea alături imaginea protectoare şi familiară a unuia dintre părinţi, poate reprezenta o experienţă traumatizantă şi înfricoşătoare.
Refuzul sau teama copiilor de a merge la şcoală este numită de psihologi şi "teama de separare" de mediul familial. "Acest lucru nu trebuie să îi alerteze pe părinţi, teama de şcoală sau grădiniţă fiind un stadiu normal al dezvoltării emoţionale a copilului", a explicat Dominica Petrovai, psiholog clinician la Centrul Naţional de Sănătate Mintală din Bucureşti.
Părinţii trebuie să fie fermi pe poziţie
În aceste situaţii, copiii apelează la tactici pentru a evita momentul terifiant al începerii grădiniţei sau a şcolii. Astfel, părinţii trebuie să se alerteze dacă micuţii recurg prea des la scuza că sunt prea obosiţi sau bolnavi pentru a merge la şcoală, aceasta fiind în majoritatea cazurilor o încercare de evitare a sentimentelor de anxiozitate. "Reacţia părinţilor este foarte importantă, aceştia nu trebuie să întărească comportamentul de ezitare al copilului. Părintele nu trebuie să-i permită acestuia să rămână acasă ori de câte ori recurge la o scuză pentru a nu merge la şcoală", a afirmat psihologul.
Lipsa dorinţei de a merge la şcoală şi de a părăsi mediul sigur al familiei se poate manifesta la orice vârstă, dar este mult mai întâlnită la copiii cu vârste cuprinse între 5-7 ani şi 11-14 ani.
Acestea sunt m