Poti sa fii anglofil sau francofil. Sau doar sa tii cu Cehia. Iar polonezii vin din urma. Si nu vorbim despre vreun campionat de fotbal. Ci despre centrele culturale straine (mai vechi sau mai noi) care "activeaza" pe teren romanesc.
Atat Institutul Francez, cat si British Council au o istorie de peste 60 de ani in Bucuresti. Cel de pe bulevardul Dacia este cunoscut pentru mediateca si cinematograful sau, prin evenimentele francofone asa cum este "Sarbatoarea muzicii", dar si altele care tin de arta contemporana franceza si nu numai. British Council a fost fondat in 1934, iar activitatea sa in tara noastra a inceput patru ani mai tarziu. Printre domeniile sale de activitate se numara nu doar predarea limbii engleze, ci si cercetarea sau informarea in multe domenii culturale.
Daca cele doua institutii de mai sus se pot numi "veterane" in promovarea culturii tarilor pe care le reprezinta in tara noastra, centrele culturale mai noi, asa cum sunt Centrul Ceh, Institutul Polonez sau Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucuresti au doar cativa ani de activitate.
In Romania, Centrul Ceh exista sub acest nume din anul 1993, cand a inlocuit vechea Casa de Cultura Cehoslovaca, activitatea sa bazandu-se la inceput pe organizarea de evenimente clasice care promovau cultura ceha. Institutul Polonez din capitala a fost infiintat abia in anul 2001, evenimentele si programele sale culturale propunandu-si popularizarea culturii poloneze contemporane prin diferite domenii cum sunt cinematografia sau teatrul, artele vizuale sau muzica.
"Vechimea" si renumele celorlalte institute culturale n-a fost insa un impediment pentru centrele mai noi. In ultima perioada aceste institutii sunt din ce in ce mai active, initiind programe culturale specifice prin care sa atraga si sa isi fidelizeze publicul.
"Am incetat sa asteptam oamenii sa vina d