Datoriile complexului energetic Rovinari, preluate de ICM, totalizeaza 82 milioane de lei si reprezinta 29% din capitalul social al complexului, iar peste 99% din aceste datorii sunt catre ANAF si AVAS, a declarat, vineri, pentru NewsIn, directorul general al complexului, Laurentiu Ciurel.
In 2004, Societatea pentru Inchidere si Conservare Mine Targu-Jiu a preluat asa-zisele datorii care au rezultat in urma reorganizarii Companiei Nationale a Lignitului Oltenia si a Termoelectrica, in valoare de 360 milioane de lei, identificate ca diferenta dintre active si pasive, a explicat directorul general al complexului energetic Rovinari.
"ICM a devenit actionar la complexurile energetice si la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), rezultate in urma restructurarii CNLO, si s-a inscris la Registrul Comertului, urmand sa cedeze aceste actiuni Ministerului Economiei, actiuni cu care ministerul ar fi urmat sa aiba un aport de capital la aceste societati. Numai ca majorarea de capital a fost facuta doar pentru SNLO, nu si pentru complexuri, iar ICM a intrat in lichidare", a declarat Ciurel.
Acesta a precizat ca Adunarea Generala a Actionarilor complexului Rovinari a decis inca din august 2005 aceasta majorare de capital, a mai spus Ciurel.
Potrivit acestuia, datoriile totale ale complexului energetic preluate de ICM sunt de 82 milioane de lei, din care peste 99% sunt datorate Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), iar restul, catre firme mici.
"ANAF si AVAS au solicitat retragerea cererii de lichidare a ICM, insa procesul a continuat la cererea lichidatorului, pentru comisionul imens de 10% pe care acesta il primeste", considera oficialul complexului Rovinari.
"Marti se vor lua decizii la AVAS pe marginea acestui subiect", a