Un grup de virusuri despre care se ştie că provoacă infecţii respiratorii poate fi, de asemenea, factor pentru sindromul oboselii cronice. Într-un nou studiu se arată că patru din cinci pacienţi cu oboseală cronică au fost diagnosticaţi cu infecţii cronice cu enterovirus în urma biopsiilor pe ţesuturile prelevate din stomac, comparativ cu un caz la cinci persoane sănătoase. Enterovirusurile sunt foarte comune, pe al doilea loc la îmbolnăviri, după virusul gripal, care dă cea mai des întâlnită infecţie virală la oameni, potrivit Centrului de Boli Transmisibile din Statele Unite ale Americii. Specialiştii spun că cei mai mulţi oameni sunt infectaţi cu enterovirusuri, dar nu au nici un simptom.
Specialistul californian în boli infecţioase John Chia susţine că descoperirile arată că infecţia cronică cu un virus poate fi o cauză posibilă a sindromului de oboseală cronică în cazul multor pacienţi. Mult timp, cercetătorii care au studiat sindromul oboselii cronice au susţinut că această tulburare complexă nu este atât de uşor de explicat. Astfel, dr. James Jones, de la departamentul de boli virale cronice din cadrul Centrului de Boli Transmisibile din SUA, susţine că, în ciuda ultimei cercetări extrem de extinse, nu s-a stabilit o relaţie cauză-efect între un agent infecţios activ şi sindromul de oboseală cronică. „Aceasta este o boală cu multe origini diferite şi nu se poate asuma ca factor o infecţie doar pentru că simptomele sindromului sunt similare cu cele ale unei infecţii”, a explicat dr. Jones.
Centrul de Boli Transmisibile din SUA estimează că prevalenţa sindromului de oboseală cronică poate fi de 6-10 ori mai ridicată în rândul americanilor decât s-a crezut iniţial, unii specialişti considerând că 2,5 la sută din populaţie are această problemă. Principalul simptom al bolii este oboseala severă, care nu „trece” cu odihnă şi care persistă pentru cel p