În urma tranzacţiei, Dubaiul devine primul guvern din Orientul Mijlociu care îşi adjudecă un substanţial pachet de acţiuni la operatorul unei pieţe de capital din Statele Unite. Nasdaq În urma tranzacţiei, Dubaiul devine primul guvern din Orientul Mijlociu care îşi adjudecă un substanţial pachet de acţiuni la operatorul unei pieţe de capital din Statele Unite.
Nasdaq Stock Market Inc. şi Borse Dubai pun capăt unui război al ofertelor care a durat şase luni şi care a avut ca scop preluarea Grupului OMX, care controlează şapte Burse nordice şi baltice. În urma tranzacţiei, americanii se extind în Europa, iar Dubaiul obţine un important rol pe pieţele financiare globale. Totodată, două state din Golf ajung să deţină 48% din London Stock Exchange.
Borse Dubai făcuse pentru OMX o ofertă mai mare decât cea de 3,7 miliarde de dolari, lansată de Nasdaq în martie anul acesta, şi deţinea deja 5% din acţiuni, având opţiunea de a-şi mări participaţia până la 24%. Companiile au spus acum că ambele oferte rămân pe masă, iar Borse Dubai, a cărei ofertă se ridica la 4,2 miliarde de dolari, va cumpăra OMX, apoi va ceda acţiunile Bursei americane.
Va primi în schimb o participaţie de 19,9% la Nasdaq şi 28% din acţiunile pe care Nasdaq le are la London Stock Exchange, cea mai mare Bursă britanică. Nasdaq a anunţat în luna august că va vinde o parte sau întreg pachetul de 31% din LSE, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, achiziţionat în timpul celor două încercări de preluare ostilă a companiei britanice. Nasdaq, cea mai mare Bursă electronică din SUA, voia de mai mult timp să intre pe piaţa europeană, mai ales după ce grupul rival New York Stock Exchange a fuzionat cu Euronext, din Paris, formând prima Bursă transatlantică.
Jumătate din London Stock Exchange ajunge în Golf
Acum, OMX va da Nasdaq controlul a şapte Burse nordice şi baltice, unde