"Cu Aaron Adding Machine, orice persoana complet ignoranta cand vine vorba despre aritmetica poate face adunari, fractii, inmultiri si ridicari la patrat mai repede decat cel mai experimentat dintre matematicieni".
Asta scrie pe web-site-ul de prezentare al uneia dintre cele mai noi si mai artistice afaceri, . Creatorul calculatoarelor arhaice nou-noute se numeste Andy Aaron si locuieste in Ardley, New York. Este un om obisnuit cu o pasiune obisnuita - tehnica. Ceea ce s-a nascut din pasiunea sa, insa, pare cel putin ciudat in secolul in care traim.
"Calculatoarele" lui Aaron, sau, mai degraba, "masinile de calculat", au facut deja inconjurul lumii. "Cu sezonul bonus al Wall Street-ului, e greu sa-ti imaginezi o metoda mai satisfacatoare de a calcula averile miliardarilor anului trecut decat cu un abac arhaic de la Andy Aaron", scrie in publicatia Vanity Fair. Aflate undeva la granita dintre un abac si un super-computer, aceste "masinarii" sunt produsul obsesiei pe care Aaron o are pentru anii '70 - inceputurile tehnologiei calculatoarelor. Abacele sale sunt, de altfel, o combinatie intre ceea ce insemna un computer pe vremea aceea, un display cu L.E.D.-uri si cateva butoane vechi, din lemn.
Unele au o tema nautica, altele subliniaza o tema din agricultura. Exista si unele care seamana cu niste cutii magice. Toate sunt unice si ingenioase. "Este vorba despre juxtapunerea unor idei si a unor perioade, precum si a umorului si a frumusetii caracteristice acelor idei si perioade", explica Aaron. "Oamenii cred ca vad un calculator din secolul 19 - un obiect imposibil. Si apoi le citesti admiratia si uimirea in priviri cand le explic ce sunt de fapt aceste abace si de ce le construiesc", completeaza acesta.
Intr-o perioada in care adunarile facute cu viteza luminii sunt niste lucruri obisnuite, creatiile lui Aaron ofera o alta viziune asupra cal