Credeti ca stiti aproape totul despre Roma, nu? Ei bine, nu este asa. Desi s-a scris enorm despre Orasul Etern, nu s-au spus multe. De exemplu, foarte putini au fost cei care au povestit despre latura intunecata, misterioasa si destul de sumbra a capitale
Pe o placuta in fata Panteonului sta scris "M. Agrippa L. F. Cos tertium fecit" (Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, al treilea consul, a construit acestea). In realitate insa, nu le-a construit el. Templul original al lui Agrippa a fost distrus intr-un incendiu in anul 80 i. Ch., iar aceasta este doar o reproducere din timpul Imparatului Adrian. Panteonul este insa, fara drept de apel, o opera de arta, indiferent ca a fost construit de Agrippa sau refacut de Adrian. Domul de ciment, perfect balansat, un colos dintr-o singura piesa, este un "ospat" de arhitectura si inginerie. Si, in mod sigur, este dovada vie a faptului ca romanii au anticipat tehnicile moderne de constructie cu mult inainte ca acestea sa fie chiar inventate.
Trasatura definitorie a Panteonului este viziunea, partea centrala libera care permite o minunata vedere spre cer, fie ca este zi sau noapte, daca ploua sau e soare. Desi poate suna ciudat, Panteonul este superb intr-o zi ploioasa. Podeaua de marmura ondulata, proaspat spalata, capata o sclipire aurie sub cerul innorat.
Panteonul ("Templul tuturor zeilor", in latina si greaca) a fost initial ridicat ca templu pentru cele sapte zeitati guvernatoare ale celor sapte planete. In secolul 7 a fost transformat intr-o biserica crestina. Acum, Panteonul este cea mai bine conservata cladire romana din lume. Desi identitatea arhitectului ramane incerta, multi o atribuie lui Apolodor din Damasc.
Aceasta cladire istorica poate cu greu fi numita un secret, dar, ca toate lucrarile de geniu, are si aerul sau de mister. Freud, "arhitectul sef" al teoriei subconstientului, a