Asa gandeam atunci cand bravul intreprinzator (cum sa-i zic altfel?) cultural, depozitar de valori artistice savarsite sub proprii ochi, cam fara discernamant uneori, dar cu un entuziasm nestins si nepus la indoiala de nimeni, Gheorghe David din Targul Muresului, mi-a remis, oficial si reverentios (cum ii sta in fire), Catalogul Donatiei sale catre Muzeul de Arta judetean Targu-Mures, savarsita cu un an in urma.
Recent, la opt decenii de viata, la locul numit Morareni din superba zona montana a Rusilor Munti din flancul apusean al Carpatilor Orientali, Gh.David a patronat generos si maiestuos ultima reuniune a unor grupari artistice vacantiere, din cele 12 gestionate de el in ultimii ani.
Nume de referinta ale plasticii contemporane au fost convocate la festinurile sale artistice estivale. Finalitatea unor astfel de proiecte s-a vazut. "Donatia Elisabeta si Gheorghe David" este azi o realitate muzeistica, pe care patrimoniul artistic national o va conserva in memoria sa sensibila ca pe o marturie irefutabila a ceea ce suntem cu adevarat in orizontul civilizatiei acestui colt de lume.
Nu stiu cat rau sau cat bine a facut Gh. David de-a lungul existentei sale ante-sau postrevolutionare. Dupa cum nu stiu daca presupusele sale "victime" precumpanesc celor pe care i-a zidit in ctitoria sa culturala, menindu-i eternitatii intr-o comunitate si intr-un timp cu o receptivitate cam rezervata la semnalele creativitatii originale autohtone. Meritul lui Gh. David este, in aceasta privinta, consistent si incontestabil! Ceea ce trebuia sa se intample, s-a intamplat, dupa indelungi pertractari birocratice si administrative. Colectia Elisabeta si Gheorghe David isi are locul cuvenit in memoria muzeala a orasului de pe Mures. Colectia de arta municipala, ghidata de entuziasmul competent al pictorului Ioan Sulea, s-a imbogatit cu 101 lucrari de arta contemporana, la c