Sibiul s-a jucat de-a Second Life, iar orasul a fost "colonizat" de multi-playeri cu propriile amintiri. Asa se intampla cand un burg medieval se intalneste cu un joc de mixed reality.
La sfarsit de august, realitatea s-a imbinat cu virtualul in Sibiu si totul a devenit posibil. Strazile s-au umplut de amintiri si povesti de viata, iar avataruri ale locuitorilor au capatat o viata proprie devenind hoinari intr-un oras virtual (ba chiar comunicand prin e-mail cu utilizatorul). In jocul propus de Fundatia Altart (binarium.ro) utilizatorii se inscriau, isi creau un avatar si incepeau sa exploreze spatiul virtual, sa adauge imagini si texte si sa interactioneze cu alti jucatori (prin chat sau comentarii la textele si pozele altora). De altfel, tot ce se posta era validat de ceilalti jucatori prin puncte, iar imaginile prea putin apreciate dispareau.
"E mai degraba o redesenare a relatiilor sociale si mai putin a realitatii geografice sau istorice, iar ideea era de a cunoaste incarcatura umana a spatiului in care traiesc", spun organizatorii. Sau a lua o atitudine, asa cum sugera un artist care a combinat logo-ul Disneyland cu numele Sibiului.
"E vorba de un spatiu complet nou, undeva intre Second Life (joc online tridimensional, simulare a spatiului real) si Flickr (aplicatie web care permite oricui sa posteze imagini)", dupa spusele Raritei Szakats, Altart. "Am preluat din Flickr usurinta de uploadare, iar din Second conceptul de navigare 3D intr-un spatiu social", adauga Istvan Szakats, initiatorul proiectului.
Dar "interventiile" nu au fost doar virtuale, ci si cat se poate de reale si au schimbat temporar mici parti din oras. De pilda, fatada unei pravalii parasite a fost "inviorata" de artistul urban Mircea Nicolae cu inscriptia sub forma de firma sentimentala "Ma gandesc la ea..." ("non stop", completa placuta de pe usa), ia