Luni, 17 septembrie, parlamentarii români şi-au luat liber, să meargă la deschiderea anului şcolar, care pe unde a fost ales. De dragul învăţămîntului românesc? I-a apucat pe toţi în aceeaşi zi amorul de şcoală? Mă tem că motivul e cu totul altul şi deloc onorabil. Ne-am dus şi noi pe unde găsim alegători gata adunaţi, să le aducem aminte cum arătăm şi să ne interpretăm mica noastră partitură, de băieţi şi fete care vor să cînte în corul Parlamentului şi după alegerile de anul viitor. în ziua cu pricina, am trecut pe lîngă vreo cîteva şcoli şi liceee, pe la ora festivităţilor. La Liceul "Tudor Vladimirescu" din Militari şi la una dintre şcolile din zonă, vorba sepepiştilor, nimic ieşit din comun. În schimb la liceul de fete, fostul "Zoia Kosmodemianskaia", se certau şoferii de oficiali cu domnii părinţi pe locurile de parcare. La Liceul "Cantemir" iarăşi slabă mişcare. Trec pe lîngă una dintre şcolile de cartier de pe-acolo, şcoală mai de amărăşteni, tot aşa, mai nimic.
Şcolile şi liceele vizate în Bucureşti de aleşii patriei au fost cele pe unde aleşii bănuiau sau ştiau ori chiar au aranjat venirea presei, lucru valabil şi prin ţară, din cîte am aflat după aceea.
În privinţa asta nici directorii de şcoli nu sînt nişte sfinţi. Unii de frică, alţii din prostie orgolioasă, mulţi din cauza simpatiilor politice personale nu sînt în stare să-i refuze pe politicienii care profită de începutul anului şcolar ca să-şi facă reclamă, lor şi partidului din care fac parte.
Pe la mijlocul anilor '90, diverşi nepricopsiţi politici voiau să înfiinţeze în şcoli organizaţii politice, începînd de la clasele mici, sub pretextul că fostele organizaţii de pionieri şi de UTC trebuiau înlocuite cu ceva. Un ţărănist care între timp a dispărut din politică încerca să mă convingă de onestitatea acestei operaţiuni de substituire. După 50 de ani de îndoctrinare comunistă, nu