Aseara, inainte de spectacolul Companiei Béjart, in fata Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, trecatorii au gustat, gratis, un altfel de spectacol. Aproximativ 500 de artisti din sectorul de stat – muzicieni, dansatori, actori, angajati ai Circului – au atras atentia asupra situatiei deloc burgheze in care se afla arta subventionata de stat. Salariul lunar al unui artist nu depaseste 200 de euro, iar toate celelalte drepturi sunt respectate doar partial. Prin protestul lor neobisnuit, pe care sunt hotarati sa il repete in cazul in care nu vor primi nici un raspuns pozitiv din partea Ministerului Culturii si Cultelor, sindicalistii vizeaza majorarea salariilor, primirea de tichete de masa, respectarea contractului colectiv de munca pentru 2006-2007 si majorarea bugetului alocat culturii cu cel putin 1% din PIB.
Intr-un comunicat trimis pe 20 septembrie, MCC precizeaza ca "nu vede utilitatea actiunilor de strada organizate de sindicatele din domeniul culturii". Potrivit MCC, majorarea salariala cu 80% solicitata de sindicalisti se afla in dezbatere parlamentara, iar la problema tichetelor de masa si a tichetelor-cadou MCC a raspuns deja pozitiv intr-o intalnire din 29 august cu sindicalistii, iar in prezent se cauta solutii. Cat priveste majorarea bugetului, MCC declara ca nu este de competenta sa.
COVASNA
» Proteste si in tara
Proteste asemanatoare au avut loc ieri si in Covasna, unde peste 50 de sindicalisti au pichetat Prefectura. Potrivit liderului Sindicatului Liber, Horvath Csaba, salariul mediu in domeniul culturii, in tara, este de 180 de euro, fata de 1.000 de euro cat este in UE. "Nu vrem o mie de euro, dar vrem salarii decente", a spus acesta. Aseara, inainte de spectacolul Companiei Béjart, in fata Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, trecatorii au gustat, gratis, un altfel de spectacol. Aproximativ 500