Megalopolisurile sunt pe cale de formare în întreaga lume. Contopirile urbane aduc avantaje, dar în unele cazuri, cum ar fi proiectul asiatic, produc şi îngrijorare Concentrările urbane
Megalopolisurile sunt pe cale de formare în întreaga lume. Contopirile urbane aduc avantaje, dar în unele cazuri, cum ar fi proiectul asiatic, produc şi îngrijorare
Concentrările urbane sunt o caracteristică a modernităţii în lume. Prima aglomerare de acest gen a apărut în SUA. Este vorba de megalopolisul care astăzi mai este supranumit BosWash: Boston-New York-Washington-Philadelphia din SUA. Acest megalopolis se întinde de la Boston, peste New York, Philadelphia, Baltimore, până la Washington D.C.
Un reputat geograf care a definit termenul de "megalopolis", Jean Gottman, explică fenomenul de apariţie a concentrărilor urbane printr-o succesiune de factori favorabili. O serie de astfel de factori sunt pe cale să ducă la formarea altui megaoraş prin contopirea Hong Kongului cu oraşul Shenzhen din sudul Chinei. Deşi unora fenomenul li se pare o stare de fapt, normală, alţii se tem că ar dăuna statutului special al fostei colonii britanice.
Uriaşul oraş Hong Kong, cu o populaţie de şapte milioane de suflete, este pe cale de a deveni şi mai mare. Există planuri guvernamentale care prevăd ca metropola să se unească, treptat, cu Shenzen, un alt mare oraş situat însă în sudul Chinei continentale. Prin contopirea celor două centre urbane s-ar crea un megaoraş cu 20 milioane de locuitori.
Mulţi locuitori ai Hong Kongului - fostă colonie britanică retrocedată Chinei în urmă cu 10 ani - se tem că planurile de unificare a celor două oraşe ar putea dăuna statutului de special al fostei colonii britanice. "Numai astfel Hong Kong ar putea deveni unul din cele mai mari oraşe din lume", argumentează adepţii proiectului.
O legătură directă între cele două centre