In Spania, mii de romăni trăiesc in mizerie, la culesul viei. Spaniolii au plecat, pe bani buni, să culeagă viile francezilor.
In Spania, mii de romăni trăiesc in mizerie, la culesul viei. Spaniolii au plecat, pe bani buni, să culeagă viile francezilor.
Stau prin corturi, prin magazii, prin ferme părăsite, claie peste grămadă. Gătesc afară, la foc, se spală şi işi spală rufele la vreun rău. De curent electric sau toalete nici nu se pune problema. Sunt imagini din viaţa sezonierilor romăni care muncesc in această perioadă la cules de struguri in Spania. Sunt "culegătorii de lumea a treia". "Dar in Romănia am căştiga pentru aceeaşi muncă 5 euro pe zi", le striga joi unul dintre lucrători ziariştilor de la Tele Cinco. "Aici se plăteşte bine", a adăugat un altul, răspunzănd la intrebările jurnaliştilor şocaţi de "condiţiile inumane" in care trăiesc cei peste 1.000 de imigranţi romăni veniţi pentru cules in oraşelul Santa Marta de los Barros. Reprezintă doar o mică parte din cei peste 20.000 de imigranţi (cifră vehiculată de presa iberică) care muncesc ilegal in această toamnă la culesul viei in Spania. Insă imaginile cu sezonieri care locuiesc in mizerie sunt la fel de valabile şi pentru multe din cazurile celor care s-au angajat legal.
CRIZĂ DE MĂNĂ DE LUCRU. Autorităţile spaniole trebuie să impace şi organizaţiile care protestează faţă de modul in care sunt trataţi sezonierii imigranţi, dar şi patronatele din agricultură, confruntate in acest an cu o mare criză de mănă de lucru. In aşteptarea momentului in care guvernul va ridica moratoriul care limitează accesul romănilor pe piaţa muncii, mulţi viticultori au ales să angajeze la negru. Sancţiunea pe care o riscă, potrivit Tele Cinco, este cuprinsă intre 6.000 şi 60.000 de euro.
Căt despre plată, un sezonier care culege la vie primeşte 40-50 de euro pe zi.